Final Nacional 19-10-2013

Resum treball realitzat

Resum de la preparació per a la World Robòtics Olympiad Barcelona 2013 i del aspectes educatius treballats

El passat 5 d’octubre de 2013 vam participar a la competició de robots Lego Mindstorms WRO (www.wroboto.es). L’equip Marrecs de Vilassar estava format per l’Eduard, en Nil i l’Ariadna tots de cinquè i nascuts l’any 2003, tots tres alumnes de l’Escola Pla de l’Avellà de Cabrera de Mar.

Aquesta competició consisteix en que equips formats per dos o tres nens d’entre 7 i 12 anys han de construir un robot en menys de 2,5 hores el mateix dia de la competició sense ajuda ni instruccions. Després aquest robot ha de dipositar 5 cubs de colors en el seu corresponent contenidor, moure un cilindre i fer un recorregut fins a arribar a una de les dues possibles arribades.

Conversió d’unitats.
El primer que van haver de fer va ser muntar la taula de competició. Traçar les marques que el robot pot fer servir com a referències amb cinta aïllant negre segons les mesures del plànol. Per realitzar aquest treball havien de fer conversió d’unitats, les mesures del plànol estan en mil·límetres i per dibuixar a la taula ho hem de convertir a metres o centímetres.

Buscar informació.
El següent va ser llegir i entendre el reglament i la missió que havia de desenvolupar el robot.
Per agafar inspiració vam estar mirant uns vídeos per Internet d’altres equips.

Disseny del robot.
En aquesta competició el robot s’ha de portar desmuntat i els nens l’han de tornar a muntar sense ajuda ni instruccions. Per tant no es pot fer un robot excessivament complicat ja que sinó el dia de la competició no el sabran muntar. Escollim una base coneguda segons instruccions del Mindstorm que és fàcil i funciona i li afegim una xemeneia i un braç per posar les peces que el robot haurà de dipositar en uns determinats llocs de la taula de competició.

Estratègia
Estratègia per passar d’una tasca difícil a una més fàcil. Divideix i guanyaràs.
Muntar un robot de memòria composat per 169 peces és una tasca a priori molt difícil.
Distribuïm les peces del robot en 6 grups més petits (Cables, Unitat Central, Sensors, Rodes, Xemeneia i braç) ara cada grup te entre 10 i 20 peces molt més fàcil de memoritzar, la xemeneia te moltes peces però també es pot subdividir en dos parts, una molt repetitiva de 40 peces i una amb més dificultat de 29.

Presa de decisions.
Si el robot arriba pel camí difícil et donen 20 punts però amb les proves que hem fet el nostre robot te poques probabilitats de que ho aconsegueixi.
Si arriba pel camí fàcil et donen 10 punts però les probabilitats augmenten considerablement.
Els nens prefereixen escollir el camí fàcil i assegurar-se els 10 punts.
Evolució en la programació i comportament del robot.
Primer havíem programat el robot per odometria (Comptar voltes dels motors i les rodes) però era difícil que coincidís exactament perquè les rodes poden relliscar, etc. Després afegim el sensor de llum per detectar la ratlla negre que està a davant de cada contenidor. Finalment també posem el sensor d’ultrasons per detectar els finals de la taula.
El robot te uns braços al davant per moure el cilindre, primer havíem provat amb un dos braços sortint en angle recte, desprès ens adonem que hi ha més probabilitat d’encertar amb els braços oberts amb un angle més gran.

Càlcul de combinacions.
Donat que tenim cinc cubs de colors que poden ser Verd, Vermells o Blaus.
Ens diuen que sempre n’hi haurà un de cada si agrupem els cubs per colors ens poden sortir 6 combinacions

Càlcul de combinacions:
Verd - Blau - Vermell
3-1-1
2-1-2
2-2-1
1-2-2
1-1-3
1-3-1
Per tant hem de fer tants programes com combinacions i el dia de la competició escollir el programa segons la combinació aleatòria que ens toqui.
Hi havien 10 punts extres si a més es posaven amb l’ordre que havia sortit al sorteig, però això encara dificultava més tant la construcció perquè s’havia de posar un sensor de colors que avalués el color de cada cub abans de ser llançat i també la programació es feia bastant més complicada. Per tant decidim renunciar a aquests 10 punts addicionals.

Càlculs de graus.

El braç ha de xutar el cub.
-Primer ha de tirar el braç enrere (75º)
-després ha de xutar però ha de sobrepassar la posició inicial per tant ha de ser més gran de
75º (per exemple 100º)
-Finalment ha de retornar a la posició inicial (Hem de restar l’angle del xut menys l’angle de tirar
enrere (100º - 75º = 25º)

Incertesa.

El dia de la competició hi ha una regla sorpresa. S’ha d’estar preparat per fer canvis d`última hora.

Treball en equip i autonomia.
Muntar el robot, escollir el programa i manipular el robot durant la competició és exclusiu dels participants, l’entrenador no pot intervenir, això fa que entre els nens hagin de posar-se d’acord en la presa de decisions i improvisar en cas que alguna cosa no surti com ells esperaven.

Geografia i Cultura General.
El país amfitrió aquest any és Indonesia, saber situar Indonesia en el seu continent, i en el globus terraqui.
El nom de la competició de la seva categoria es diu Batik en honor a les teles típiques d’aquest país amb les quals es fan vestits i roba per la llar.

Videos Rondes

1era Ronda Edu

2a Ronda Nil

3era Ronda Ariadna

4a Ronda Tots

Barcelona 05-10-2013

http://www.wroboto.es

El robot es porta desmuntat i s'ha de muntar sense ni instruccions ni ajuda.

Ens encanten les competicions👉 Cada any més!